"Den lille havfrue" af H.C. Andersen
I dette afsnit fortsætter vi vores rejse gennem forlæggende til Disneys tegnefilmsklassikere, og i dag er det kunsteventyret bag Den lille havfrue fra 1989 vi skal læse.
H.C. Andersens forlæg blev første gang trykt i Eventyr, fortalt for Børn, Tredie Hefte som udkom i 1837.
I forordet til hæftet skrev han om eventyret af "ethvert af hine egner sig maaskee mere for Barnet, end dette, hvis dybere Betydning kun den Ældre forstaaer, men jeg tør dog troe, at Barnet vil have Glæde deraf."
Det var et af H.C. Andersens tidlige eventyr men det første som han mente den samtidige guldalderdigter B.S. Ingemann ville kunne lide idet han skrev at det var "det eneste af mine Arbeider, som har rørt mig selv, idet jeg skrev det".
Især slutningen anså Disney ikke for at være børnevenlig, men også Disneys adaptation rørte mange tegnefilmselskere, og den markerede overgangen til den periode af både populære og anmelderroste tegnefilm der er blevet kendt som Disneys renæssance. I denne periode blev næsten alle Disneytegnefilm skåret over samme Broadwaylæst, men Broadway skal man lede en del efter i originalen. God fornøjelse.
Ordliste
Geburtsdag: fødselsdag (ODS)
Aftenstjernen: planeten Venus (ODS)
laae med Blus: at fiske ved at bruge lys til at tiltrække fisk (ODS)
Polyp: primitivt, hvirvelløst havdyr, fx vandmand eller koraldyr (DDO)
Beenrade: skeletter (Holbergordbog)
baltrede: boltrede, væltede (ODS)
forliebt: forelsket (DDO)
Musselin: vævet stof af fx fint bomuld (DDO)
Purpur: fornemt mørkerødt stof (DDO)
halvbrustne: halvdøde (ODS)
Vederkvægelse: forfriske; give nye kræfter (DDO)
Langt ude i Havet er Vandet saa blaat, som Bladene paa den deiligste Kornblomst og saa klart, som det reneste Glas, men det er meget dybt, dybere end noget Ankertoug naaer, mange Kirketaarne maatte stilles ovenpaa hinanden, for at række fra Bunden op over Vandet. Dernede boe Havfolkene.
Nu maa man slet ikke troe, at der kun er den nøgne hvide Sandbund; nei, der voxe de forunderligste...